Voetbalknie

hardloop blessures

Knieklachten zijn een veelvoorkomende klacht bij de sport voetbal. De kniebanden kunnen inscheuren (voorste kruisband), spierblessures van spieren rond de knie (hamstringblessure) of in dit geval de voetbalknie. Midden in de knie, op het plateau van het onderbeen, ligt een soort schijf. De meniscus. Deze ligt horizontaal op het gehele tibiaplateau. Een scheur in de meniscus is wat een voetbalknie wordt genoemd. Meestal gaat het hier om de mediale (binnenste meniscus). In het rechter plaatje hiernaast wordt een scheur in de binnenste meniscus afgebeeld. . Deze blessure komt niet alleen bij voetbal voor, ook bij andere sporten zoals volleybal waarbij veel vanuit het kniegewricht wordt gedraaid.

De mediale zijde van de meniscus is zeer nauw verbonden met de binnenste knieband mediale band. Hierdoor is de mediale meniscus minder beweegbaar dan de laterale meniscus. De achterzijde van de meniscus is verbonden met de spier M. Semimembranosus. Dit is een kop van de hamstring die net onder het kniegewricht aanhecht. De mediale meniscus kan ongeveer 6mm bewegen naar achter, de laterale meniscus kan ongeveer 12 mm bewegen naar achteren. Op bovenstaande afbeelding zie je duidelijk verschil tussen de grootte en vorm van de mediale –┬á en laterale meniscus.

 

Functie van de meniscus

De functie van de meniscus is het opvangen van grote schokken / belasting. De meniscus veranderd de drukverdeling op het femurbovenbeen en tibia onderbeen. De meniscus spreidt de belasting, hierdoor komt er tot zeven keer minder druk op het femur en de tibia.

Ook zorgt de meniscus voor een betere smering in het kniegewricht. De meniscus bestaat voor 74% uit water. Hierdoor wordt het gewrichtskraakbeen (tussen de menisci en de botstructuren) beter gevoed.

Ook zorgt de meniscus indirect voor stabiliteit in de knie. In eerste plaats zorgen de kniebanden hiervoor, echter bij een insuffici├źnte voorste kruisband is de meniscus belangrijk voor de stabiliteit. Bij letsel aan de achterhoorn van de mediale meniscus zal de stabiliteit verminderd zijn, ook als alle kniebanden intact zijn.

 

Ontstaan van een voetbalknie / meniscusletsel

Blessures aan de meniscus komen voor doordat de knie vanuit gebogen stand verdraait wordt met daarbij een compressie aanwezig is. Door een plotselinge beweging tussen het bovenbeen en onderbeen kan de meniscus deze beweging zo snel niet volgens en raakt hij bekneld tussen de twee botstructuren, waardoor hij kan scheuren.

 

Symptomen

De symptomen van meniscusletsel zijn pijn en zwelling in de knie. Vaak crepiteert het kniegewricht, dat wil zeggen dat er krakende geluiden te horen zijn bij het bewegen. Een typische meniscusklacht zijn de slotklachten. De knie kan op slot springen, blokkeren. Dit is erg pijnlijk. Met een klik schiet hij weer los en kan dan gewoon weer normaal bewegen. Ook is er vaak een stuk instabiliteit in de knie. Voor de uitleg hiervan onder functie van de meniscus. Met instabiliteit wordt bedoeld het gevoel dat er speling op de knie zit of dat het kniegewricht draait. Dit kan tijdens lopen zijn of bij meer belastende activiteiten.

 

Fysiotherapie bij voetbalknie

Het behandelen van een voetbalknie / meniscusletsel bestaat in eerste plaats uit fysiotherapie. Door middel van oefentherapie worden de spieren rond de knie zoveel mogelijk getraind op kracht en stabiliteit. Met name de spierkracht van de M. Quadriceps is erg belangrijk; deze kan bij voldoende functie ook schokabsorberend werken. Hierdoor kunnen de klachten een heel eind afnemen. De klachten nemen tijdens de behandeling in de eerste 4 weken het meeste af. Bij een klein scheurtje in de meniscus voldoet de behandeling fysiotherapie meestal en is er geen operatie nodig.

 

Operatie

Als de behandeling fysiotherapie te weinig resultaat heeft kan door middel van een kijkoperatie een meniscectomie worden uitgevoerd. Het kan zijn dat het scheurtje wat groter is of op een weinig doorbloedde plaats zit waardoor het moeilijk herstelt.

 

Herstel na de operatie

De eerste dagen na de operatie worden krukken aangeraden. Daarna mag de steun op het been steeds opgevoerd worden. Belangrijk is dat dit op geleide van de pijn gebeurt. In eerste instantie is het belangrijk de pijn en zwelling zoveel mogelijk te minderen en een ontsteking te voorkomen. Dit wordt gedaan door het hoogleggen van het been, rust te nemen in afwisseling met wat licht mobiliserende oefeningen. Ook een ijspakking kan in deze eerste fase helpen om de pijn en zwelling zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan elke 2 uur gedaan worden.
Zwelling van de knie is een normale reactie van het weefsel op de operatie. Echter door teveel aan oefeningen kan de zwelling toenemen. Dit is niet de bedoeling. Houdt dit dus goed in de gaten. Actieve en passieve mobilisaties van het kniegewricht mogelijk gelijk gestart worden, echter wel binnen de pijngrens! Dit kan bijvoorbeeld door voor een trap of wandrek te gaan staan en het geopereerde been hoger neer te zetten en met het lichaam naar voren te hellen. Ook kan de therapeut na de operatie beginnen met patellamobilisaties (patella = knieschijf).
De eerste vier weken geldt een absoluut hurkverbod. Als de therapeut vindt dat de hamstring en/of quadriceps verkort zijn, kunnen deze door stretching gerekt worden.

Drie tot vier weken na de operatie kunnen functionele en sportspecifieke oefeningen opgepakt worden. Loopoefeningen, sprongoefeningen en een loopschema kunnen worden opgebouwd. Afhankelijk van de sport kan na een maand of anderhalve maand weer worden deelgenomen aan de sport.