Hamstringblessure

hardloop blessures

De hamstring is de grote spier aan de achterzijde van je bovenbeen. De spier is eigenlijk opgedeeld in drie spieren; M. Semimembranosis, M. Semitendinosis en de M. Biceps Femoris. De eerste twee lopen meer aan de binnenzijde van het bovenbeen, de M. Biceps Femoris ligt wat meer naar de buitenzijde. Alle drie de spieren lopen vanaf de zitknobbel tot net iets onder het kniegewricht (op het kopje van het kuitbeen).

Hamstringblessure is een veel voorkomende voorkomende blessure en waarschijnlijk de meest voorkomende blessure rond het heupgewricht. Er zijn twee vormen hamstringblessure; de acute en de chronische. De acute hamstring blessure ontstaat bij een plotselinge toename van kracht of snelheid, en komt vaak voor bij bijvoorbeeld voetbal, springsporten en racketsporten. De chronische hamstring blessure is een pijn die langzaam verergerd. Dit ontstaat vaak door een herhaalde loopbeweging bij de sport hardlopen. In het begin is de pijn moeilijk aan te wijzen.

De hamstring blessure is een klacht die makkelijk en vaak terugkomt. Hierbij nemen de klachten in ernst toe en verdwijnen ze moeilijker.

 

Plaats van de blessure

De hamstringblessure zit vaak in het midden van de spierbuik. Echter bij palpatie is vaak een groter gedeelte dan de spierscheur zelf pijnlijk.

 

Oorzaken / otnstaan

De hamstring blessure kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld vermoeidheid. Onvoldoende warming up voor training verhoogt ook de kans op een spierblessure. Ook het maken van een misstap/verstuiking kan een hamstringblessure veroorzaken. Te korte spieren of een verminderde lenigheid of souplesse verhoogt de kans op een hardloopblessure. Als de spierkracht tussen het linker- en het rechterbeen te veel verschillen ontstaat er een onbalans waarbij meer kans op blessures. Ook geldt dit voor de spieren in het been t.o.v. elkaar, het verschil tussen de kracht van de M. Quadriceps en de M. Hamstring. Overstrekken van de spier door verkeerde stretch-technieken of door een trauma.

Belangrijk is om de training op een goede manier uit te voeren en ook voldoende frequentie. Het best is om tenminste twee keer per week te trainen. Tijdens de training wordt er getraind op spieruithoudingsvermogen, spierkracht, stabiliteit en algehele conditie.

 

Een hamstringblessure komt in verschillende gradaties voor:

1. De spier is wat verrekt en enkele spiervezels zijn gescheurd. De spier voelt stijf en pijnlijk aan; de pijnlijke plek is duidelijk aan te wijzen. De pijn wordt tijdens het trainen een stuk minder of verdwijnt zelfs maar komt na afloop van de training heviger terug. Er kan wat zwelling aanwezig zijn. Dit is een beginnende sportblessure. Als je deze klacht herkent is het verstandig daarnaar te luisteren en wat rustiger aan te gaan doen. Dit om erger te voorkomen.
2. De pijnlijke plek is groter dan de vorige gradatie. Ook is deze moeilijk aan te wijzen. Er kan een bloeduitstorting op de plaats van de blessure komen en er kan wat vocht zitten. Het lopen gaat moeilijk en met lopen ontstaat de neiging het been te ontlasten door de knie zo min mogelijk te buigen. De klacht ontstaat in deze mate als met de klachten, beschreven in de eerste gradatie, doorgelopen wordt.
3. Bij deze derde gradatie is de spier volledig gescheurd. Dit moet operatief opgelost worden. Echter dit komt gelukkig weinig voor.

 

Behandeling

De behandeling van de hamstring blessure graad 1: de eerste paar dagen is rust belangrijk. Ga niet sporten of andere zware werkzaamheden doen waarbij de spier teveel belast wordt. Het koelen door middel van een ice-pack kan zwelling tegengaan. Ook het regelmatig wat hoger leggen van het been zorgt voor vermindering van zwelling. Over het algemeen is deze ‘lichte vorm van hamstringblessure’ met 2 tot 8 dagen verdwenen. Hierna kun je de sport en/of trainingen rustig weer oppakken.
De behandeling van hamstringblessure graad 2: de principes van de behandeling zijn gelijk aan de behandeling van hamstringblessure graad 1. Echter graad twee zal meer tijd kosten. De pijn is meestal niet binnen een week verdwenen, dit duurt langer. Daardoor is ook de rustperiode langer. Als de pijn na verloop van tijd verdwenen is of bijna weg, kan een rustig begin worden gemaakt met de training. Eventueel kan dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. De training zal uitermate voorzichtig moeten worden gestart en opgebouwd.

 

Voorkomen van hamstringblessure

Zoals al gezegd is de hamstringblessure een hardnekkige blessure. Als deze blessure er één keer is geweest, blijft het een zwakke plek. Als je de blessure nog nooit hebt gehad, maar je herkent de hierboven beschreven klachten is het verstandig de intensiteit van de training een stukje terug te schroeven. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar dit geldt voor een hamstringblessure zeker! Als je de hamstringblessure één keer hebt opgelopen, is de kans erg groot dat deze klacht een keer terug komt. Houdt daarom altijd de symptomen van de klacht in de gaten en probeer hier voortijdig op in te springen.