Gescheurde kruisbanden

hardloop blessuresDwars door het kniegewricht lopen twee kniebanden, de kruisbanden. Deze zitten in het kniegewricht (intra-articulaire banden). Ze kruisen elkaar in het midden, je hebt een voorste kruisband en een achterste kruisband. Bij een gescheurde kruisband is meestal de voorste kruisband ingescheurd of verrekt. Naast kruisbanden lopen er aan de beide buitenzijdes van de knie ook nog 2 knie banden, een binnenste (mediale) en een buitenste (laterale) knieband, deze lopen over het kapsel dus zitten niet in het kniegewricht. Samen zorgen de banden voor de stabiliteit in het kniegewricht. De voorste kruisband houdt voor 85% de voorste schuiflade van de knie tegen, de achterste kruisband houdt posterieure translate voor 95% tegen.

 

Functie van de kruisbanden

De funtie van de kruisbanden in de knie is om de knie stabiel te houden. Bij een kruisbandblessure is de knie niet stabiel genoeg. Arts of fysiotherapeut kan dit testen door middel van een aantal specifieke testen. Doordat de knie niet stabiel genoeg is, voelt het alsof er speling op de knie zit. Dit kan tijdens sport gevoeld worden, echter soms bij gewoon tijdens lopen is dit gevoel er. Soms is er alleen het gevoel van speling, soms zwikt de knie ook echt.

 

Ontstaan / oorzaak gescheurde kruisband

Een gescheurde voorste kruisband is meestal het gevolg van een val waarbij het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen is gedraaid. Bij het inscheuren van de voorste kruisband draait het onderbeen naar binnen toe. Hierdoor komt er een enorme trekkracht op de kruisbanden te staan waardoor deze kunnen scheuren. Ook bij plotselinge hyperextensie (overstrekking) van de knie komen de kruisbanden op rek te staan.

 

Symptomen

Een gescheurde kruisband gaat gepaard met veel pijn. Hierbij ontstaat er ook vrijwel meteen na het ongeval een zwelling op de knie. De knie wordt vaak ook wat rood en warm. De pijn en zwelling trekken na verloop van tijd weer weg. Vaak treedt de pijn wel op tijdens het zwaarder belasten. Dit kan lopen zijn of tijdens sport. Er blijft een intsabiel gevoel in de knie, er zit wat speling op de knie. Hierdoor is de knie minder belastbaar.

 

Revalidatie

Gescheurde kruisbanden komen regelmatig voor. De revalidatie hiervan duurt maanden. Door middel van een intensieve training wordt getraind om de spieren rond de knie zoveel mogelijk op kracht en stabiliteit te trainen, in de hoop dat deze de functie van de kruisbanden kunnen overnemen.

Vaak wordt eerst geprobeerd door middel van fysiotherapie de kruisband te revalideren. Vaak echter is een operatie toch noodzakelijk, en zeker als je ook nog weer een dynamische sport wilt doen. Doordat de kruisband niet goed functioneert beschadigen andere structuren in de knie ook sneller (menisci).

 

Operatie aan voorste kruisband

Vaak wordt er na voorste kruisband letsel overgegaan tot operatie. Bij de operatie wordt meestal een stukje van de hamstringpees (deze loopt aan de achterzijde van de knie) gebruikt. De gescheurde kruisband wordt verwijderd en de hamstringpees wordt op de plaats van de kruisband gezet. Deze methode wordt sinds een aantal jaren gedaan. Daarvoor werd de patellapees gebruikt (aan de voorzijde van de knie, net onder de knieschijf). Deze is echter minder sterk. Vaak blijft er tot een tijd na de operatie een stijf gevoel in de hamstring aanwezig, daar waar er een stuk pees verwijderd is.

 

Revalidatie na voorste kruisband operatie – fysiotherapie

De revalidatie na een operatie duurt lang. De knie is licht belastbaar en wordt met fysiotherapie verder getraind. Het streven is om rond de vijfde week na de operatie weer zonder krukken te kunnen lopen. De oefentherapie wordt steeds verder opgebouwd. Er wordt begonnen met lichte oefeningen die met beide benen te gelijk worden gegaan. Daarna komen er éénbenige oefeningen in het programma en uiteindelijk éénbenige oefeningen gericht op stabiliteit. De eerste maanden na de operatie mag je niet werken (hoewel, dat hangt ook af van het werk. Als je vooral zit op het werk kan dit eerder, maar lichamelijk zware beroepen zoals stratenmaker of timmerman mogen pas vanaf de 3e – 4e maand beginnen met werken).

In de 7e tot 12e week na de operatie is voorzichtigheid geboden. In deze fase is de kruisband het zwakst omdat deze volop aan het genezen is. De kruisband verliest een groot deel van haar stevigheid. Hier moet tijdens de revalidatie rekening mee worden gehouden.