Sporten

 

Sporten is gezond, bewegen is gezond. Een kreet die u waarschijnlijk vaak hoort, ziet of leest. Maar waarom is sporten gezond? In onderstaand artikel gaan we enkele gezonde kanten van het sporten benaderen. Er zijn verschillende <p>soorten sporten, enkele zullen er worden uitgelicht. Je kunt verschillende doelen hebben en bereiken met sporten.

 

Positief effect op het lichaam sporten

Sporten heeft een positieve werking op de mens. Zowel voor het lichaam als de psyche. Door het sporten komen endorfinen vrij. Deze geven het lichaam een prettig en ontspannen gevoel, een beetje vergelijkbaar met morfine, alleen is endorfine lichaamseigen. Wanneer een sporter bezig is met een gezonde sportprestatie en daarbij plezierige spanning voelt, verhoogt dit het concentratievermogen. Dit zorgt dat de aandacht beter bij de training is en de kans op blessures verminderd.

 

Doelen en sporten

Wanneer je begint met sporten, stel vooraf een doel waar je naartoe werkt. Dit stimuleert om het sporten daadwerkelijk door te zetten, soms vereist sporten zelfdiscipline. Voorbeelden van doelen kunnen zijn: meer kracht in de spieren ontwikkelen, meer uithoudingsvermogen zodat u niet bij elke trap die u op moet kortademig wordt. Een strakker figuur. Meer spiermassa, minder vetmassa. Afvallen, de bloeddruk verlagen of sporten met als doel om te kunnen minderen in bepaalde medicatie. Bijvoorbeeld bloeddruk medicijnen of diabetes. Wanneer beginnende diabetes is vastgesteld kan dit soms voorkomen worden door te gaan sporten!

 

Sporten afvallen

Sporten is een goede ondersteuning bij het afvallen. Door extra te bewegen wordt de vetverbranding van het lichaam gestimuleerd. Het eetpatroon moet daarbij ook veranderd worden. Het lichaam heeft met sporten meer energie nodig. Wanneer het lichaam dit ook krijgt, zullen er weinig kilo’s afgaan. Hoe hoog het aantal caloriën is dat met sporten verbrand wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals de verhouding lengte en gewicht van het lichaam, welke sport er uitgevoerd wordt en hoe lang dit gedaan wordt.

 

Hardlopen en afvallen

Hardlopen is een sport die makkelijk uit te voeren is. Een stel goede hardloopschoenen en hardloopkleding aanschaffen, en lopen maar! Voor een beginnende hardlopen is een goede start belangrijk. Dat wil zeggen, doe dit volgens een hardloopschema. Zo houdt u het risico op overtraining en blessures zo klein mogelijk. De looptechniek is een belangrijk onderdeel bij het hardlopen. Wanneer deze niet goed is is de kans op blessures groot.

 

Verschillende sporten

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende sporten die beoefend kunnen worden. Het kan lastig zijn om de juiste sport te vinden. Vaak is het het best om sporten uit te proberen en te ontdekken of het bij u past.  Tegenwoordig kunnen bij sportscholen vaak proeflessen worden meegedaan. De één houdt van dynamische sporten en teamsport als vollebal, rugby, badminton. De ander kiest liever iets waarbij hij voor zichzelf bezig is zoals fitness, hardlopen. Enkele sporten staan erom bekend dat ze intensief zijn, en er veel caloriën verbrand worden. Dit is bijvoorbeeld bij hardlopen en spinning. Houdt bij het uitkiezen van de sport uw doel voor ogen: wanneer u sterker en breder wilt worden in de schouders moet u niet gaan hardlopen maar zal zwemmen of fitness meer effect hebben. Ook moet er bij het uitzoeken van de sport rekening gehouden worden met eventueel aanwezige blessures.

 

Krachttraining / fitness en afvallen

Wanneer het doel van sporten is om af te vallen is een combinatie van cardio-training (conditie) en krachttraining het best. Doe bijvoorbeeld één of twee keer per week krachttraining en één of twee keer per week cardio-training. Tijdens de conditietraining wordt het meeste energie gebruikt. Tijdens de krachttraining worden de spieren versterkt. Wanneer dit consequent wordt uitgevoerd en opgehoogd, verhoogd de spierkracht. Dit betekent dat de basisspanning in de spieren hoger is, en dus de stofwisseling verhoogd, gestimuleerd wordt (zowel in rust als bij bewegen). Een goede bijkomstigheid dus.
Wanneer het afvallen snel gaat, en er wordt geen krachttraining gedaan, kan het lichaam op een gegeven moment de spieren gaan afbrokkelen in plaats van vetweefsel. Dit moet voorkomen worden, dit geeft pijnklachten en een pijnlijk gevoel in de spieren.

 

Posietieve effecten door sporten

Het sporten brengt verschillende positieve effecten met zich mee. Denk aan een lagere bloeddruk, voorkomen van diabetes, verminderde kans op hart- en vaatziekten. Minder vatbaar voor depressies in verband met de aanmaak van het hormoon endorfine tijdens het sporten. Op de lange termijn: minder kans op alzheimer. Verminderde kans op osteoporose. Met andere woorden: alle redenen om te sporten!