Sport weetjes

 
Op basis van onderzoeken die in de sport gedaan zijn vermelden we onderstaande, interessante sport weetjes.
 

Sportblessures komen per jaar 3,6 miljoen keer voor. De behandeling van sportblessures loopt dan ook aardig in de papieren met 600 miljoen euro per jaar. Hieronder valt bijvoorbeeld de afspraken met arts, orthopeed, het maken van foto’s, de behandeling fysiotherapie.

 

Voetbal blessure

Wanneer we kijken naar de sportblessures in de jaren 2000-2005 heeft veldvoetbal de meeste blessures. 30% van alle sportblessure zit in de veldvoetbal. Dit betekent 440.000 blessures per 1000 sporturen per jaar. In 55% van de gevallen is een val de oorzaak, in 15% van de gevallen is lichamelijk contact de oorzaak en 10% is door een bal geraakt. 20% heeft een andere oorzaak dan hiervoor genoemde.

 

Badminton

Naast voetbal is ook badminton een blessure gevoelige sport. Uit onderzoek blijkt dat badminton een explosieve sport is; 47 seconden explosies en actief bezig, daarna 3-4x deze periode ‘rust’. Dit betekent dat er bij badminton veel veel aanspraak gedaan wordt op het ‘fosfaat niveau’ van trainen. Het is belangrijk dat de training, die naast de wedstrijden en techniektraining worden gedaan, gericht is op explosieve training.

 

Basketbal

Ook bij basketbal komen veel blessures voor. Ook dit is een explosieve sport; de korte sprint die meerdere keren tijdens de wedstrijd wordt gedaan is al snel 21 seconden. De hersteltijd die daarna volgt is ook ongeveer die tijd. De reden dat basketbal blessure gevoelig is, is dat er veel nieuwe, voor spieren onbekende bewegingen worden gedaan. Dit geldt met name voor de schouders. Het is belangrijk dat de schouders hierop goed getraind zijn, om blessures zoveel mogelijk te voorkomen.