Schouderblessure

 

Een schouderblessure is een veel voorkomende blessure bij enkele sporten. Denk hierbij als sporten als tennis, volleybal, basketbal, hockey, badminton. Bij deze sporten wordt er veel beweging uit en kracht op de schouders gezet.

 

Het schoudergewricht is een gewricht dat ingewikkeld in elkaar zit. Er lopen veel spieren rond het gewricht om alle bewegingen te kunnen maken. Het gewricht kan dan ook alle kanten op draaien en bewegen. Wanneer spieren worden overbelast of verkeerd worden belast, kunnen ze overbelast raken. Ze raken dan geïrriteerd tijdens en door het bewegen, bewegen is dan pijnlijk.

 

Slijmbeursontsteking schouder

Naast overbelaste spieren kan ook een slijmbeursontsteking de oorzaak zijn van de pijn. De slijmbeurs bij het schoudergewricht zit vlak aan de bovenzijde, iets onder het gewricht, aan de buitenkant van de schouder. Het druk geven of krijgen op de slijmbeurs is erg pijnlijk wanneer deze ontstoken is. Door het bewegen – aanspannen van de spieren – komt er meer druk op de slijmbeurs, maar ook door bv. op de aangedane zijde te gaan liggen. Zie hier meer informatie over slijmbeursontsteking schouder.

 

Peesontsteking schouder

Een peesontsteking is, net als een slijmbeursontsteking, een aandoening die acuut kan ontstaan. Vaak is de klacht dan al wel een tijdje sluimerend aanwezig geweest. Bij het schoudergewricht lopen een aantal belangrijke pezen en spieren die acuut ontstoken kunnen raken. Deze pezen hebben gemeen dat ze aanhechten vlakbij het schoudergewricht en zorgen voor de draaibewegingen van de schouder. Zie hier voor meer informatie over peesontsteking schouder.

 

Schouders trainen

Het is zeer belangrijk om de schouders goed getraind te hebben wanneer u een sport beoefend waar de schouders veel belast worden. Wanneer de schouders niet goed getraind zijn, is er een veel hoger risico op blessures. Het is belangrijk dat een schouder goed getraind is, zowel op spierkracht, spieruithoudingsvermogen en stabiliteit.

 

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening die niet persé een sportblessure hoeft te zijn. Het is vaak niet duidelijk wat de oorzaak is van deze klacht. Bij een frozen shoulder zitten er verklevingen in het kapsel, dat om het schoudergewricht loopt. Door deze verklevingen is er veel minder beweging mogelijk in de schouder. In het beginstadium gaat dit met veel pijn gepaard. De aandoening duurt vaak erg lang, dit kan 2-3 jaar duren voor de schouder helemaal hersteld is.