Peesontsteking

Een pees bevindt zich tussen de overgang van een spierbuik naar het bot. Peesweefsel is minder goed doorbloedt dan spierweefsel en geneest dus ook minder snel. Ook is peesweefsel minder rekbaar dan spierweefsel. Een peesontsteking kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen.

 

Oorzaak van peesontsteking

Peesweefsel is blessuregevoelig, en dan met name bij sporten waarbij vanuit gerekte positie explosieve kracht wordt gezet op het peesweefsel. Wanneer dit vaak wordt gedaan kan de pees ontstoken raken. Voorbeeld is de schouder bij volleyballen of tennissen.

 

Symptomen van peesontsteking

Met name een acute peesontsteking gaat gepaard met pijn op de plaats van de pees aanhechting. Bij het bewegen van het gewricht zal de pijn toenemen.

 

Behandeling peesontsteking

Bij een acute peesontsteking is het belangrijk dat de betreffende pees / gewricht rust krijgt zodat het kan herstellen. Dit betekent dat sporten of andere activiteiten waarbij de pees fors wordt belast vermeden moet worden. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie.

 

Fysiotherapie bij peesontsteking

Wanneer een peesontsteking langer aanwezig is en medicatie en rust niet voldoende zijn, kan een fysiotherapeut de peesontsteking behandelen. Door middel van frictie technieken op de pees wordt in eerste plaats de doorbloeding verbeterd; dit geeft een prikkel tot herstel. Wanneer de felste pijn verminderd is kan worden over gegaan op oefentherapie. Stabiliserende oefentherapie is belangrijk. Door oefentherapie te doen wordt de belastbaarheid van de pees vergroot en wordt de kans op herhaling verkleint.