Shin Splints

Shin splints is een benaming van klachten aan het onderbeen. Dit is een overbelastingsklacht dus het ontstaat geleidelijk. Het wordt ook wel medial tibial stress syndrome, scheenbeenvliesontsteking of scheenbeenvliesirritatie genoemd. De klacht komt vooral voor bij beginnende hardlopers.

 

Oorzaak / ontstaan

Een shin splint kan verschillende oorzaken hebben. Enkele belangrijke factoren zijn; een verkeerde trainingsopbouw. Ook door teveel of te snel te trainen kunnen spieren overbelast raken.
Een verkeerde stand van de voeten belast de spieren op een verkeerde manier. Bij overpronatie zakt de voet te ver naar binnen waardoor de spieren meer werk moeten leven de voet ‘recht’ te houden. Daarnaast is ook de looptechniek erg belangrijk. Door een verkeerde looptechniek kan er overbelasting op een bepaalde spiergroep ontstaan.
Overgewicht brengt natuurlijk veel risico’s met zich mee, zo is er bij overgewicht ook een verhoogde kans op deze klacht.
Vrouwen hebben meer kans op deze blessure dan mannen doordat ze een ander bewegingspatroon hebben. Hierdoor hebben vrouwen wat meer overpronatie.

Ook het hebben van een verkeerde looptechniek kan een shin splint veroorzaken. Doordat de voeten bijvoorbeeld niet goed afgewikkeld worden, zijn er spiergroepen die overbelast worden. Een (sport)fysiotherapeut kan het looppatroon beoordelen.

 

Symptomen

In het begin voel je de pijn een paar uur nadat je hard gelopen hebt. Echter deze verdwijnt weer. De volgende dag, bij de warming up, treedt de pijn weer op. De pijn zal in het begin tijdens de training niet aanwezig zijn maar ervoor of erna. Later is de pijn tijdens de hele training aanwezig.Bij onvoldoende hersteltijd is pijnloos hardlopen niet meer mogelijk.
De symptomen van shin splints pijn aan de voorzijde van het onderbeen. Er kan wat zelling zijn op de plek, waardoor de bloedtoevoer wat verhinderd wordt. Hierdoor kan wat tinteling in de voeten optreden. In een wat verder gevormd stadium zullen er op het scheenbeen oneffenheden te voelen zijn op de plek van de klachten.

 

hardloop blessures

 

Behandeling van shin splints

Bij de behandeling van scheenbeenvlies irritatie is het belangrijk eerst de spieren in het onderbeen specifiek te trainen op kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en stabiliteit. Dit is de eerste fase. Tijdens deze fase wordt de zwaarte van de oefeningen elke keer wat verhoogd.
Na verloop van tijd kun je de looptraining weer oppakken. In het begin is het belangrijk dat je tussen 2 looptrainingen tenminste 2 dagen rust hebt en dat tijdens de looptraining wandelen en hardlopen worden afgewisseld. Dit wordt opgebouwd tot het weer mogelijk is om op hardlopen over te gaan.
Soms is begeleiding van een (sport)fysiotherapeut hierbij gewenst. Die zal kijken naar je looptechniek en je begeleiden bij het opbouwen van de trainingen.