Achillespeesblessure zweepslag

hardloop blessuresDe achillespeesblessure of zweepslag in de kuit is een vaak voorkomende hardloopblessure. Door de afwikkeling van de voeten bij elke stap wordt de achillespees tijdens hardlopen flink belast, ongeveer 12,5 keer het lichaamsgewicht. Zoals je op de afbeelding hiernaast zit heb je twee kuitspieren, de M. Gastrocnemius en de M. Soleus (deze laatste ligt onder de M. Gastrocnemius). De M. Gastrocnemius splitst zich op in twee spierbundels. Zweepslag vindt vaak plaats in de binnenste spierbundel.

 

Zweepslag in de kuit

Zweepslag (coupe de fouet) in de kuit is een blessure die acuut ontstaat. Een felle, heftige pijn ontstaat. Het gevoel alsof er iemand achter je loopt die een schop in je kuit geeft. Een zweepslag is een spierscheur.

 

Symptomen zweepslag in de kuit

Vlak na de zweepslag ontstaat er een enorme heftige pijn precies op de plaats van de spierscheur. Ook kan er verkleuring optreden, de huid kan blauw worden; behalve de spier, kunnen er ook in de bloedvaten kleine scheurtjes komen. Dit is meestal een stukje onder de scheur omdat het bloed naar beneden zakt door de zwaartekracht. Ook kan er zwelling ontstaan. Echter of verkleuring en/of zwelling optreden hangt af van de ernst van het letsel.
Er treedt een stijf gevoel in de spier op, de spier lijkt verkort en de enkel kan moeilijk bewogen worden. De spier voelt vlak na de zweepslag slap aan, dit in tegenstelling bij een spierkramp dan voelt de spier stijf aan. Later wordt de spier stijf en is pijnlijk bij bewegen van de enkel. Palpatie van het gebied rond de scheur geeft een stekende felle pijn.
Naar verloop van tijd kan er ter hoogte van de scheur een voelbare of zelfs zichtbare holte ontstaan.
De M. Gastrocnemius (kuitspier) is gevoelig voor zweepslag, echter zweepslag kan ook voorkomen in de M. Hamstring.
Bij een acute zweepslag lig je een paar weken uit de ‘running’; genezing kost ongeveer 6 tot 10 weken.

 

Hoe voorkom je zweepslag in de kuit

Bij een belasting die zwaarder is dan de belastbaarheid van een spier kan er een zweepslag ontstaan. In één woord: overbelasting. Zorg voor een gepaste belasting die is afgesteld op de belastbaarheid.
Een spier die koud is maar toch een behoorlijke prestatie moet leveren loopt meer kans op blessures. Zorg voor een goede warming up.
Bij vermoeidheid is de belastbaarheid van het lichaam doorgaans wat lager. Als je moe bent, stel je training daar dan op af.
Een eenzijde training kan ook het gevolg zijn van een blessure. Een optimale training is veelzijdig opgebouwd.
Kou en vochtigheid verhogen het risico op spierblessures; bij kou trek je een lange trainingsbroek aan en geen korte broek. Ook al krijg je het tijdens het lopen wel warm, je spieren moeten dubbel zo hard werk leveren.

 

Wat te doen bij zweepslag?

De eerste 24-48 uur is het belangrijk om de pijn en zwelling zoveel mogelijk te dempen. Leg het been goed hoog zodat het lichaam het vocht makkelijker kwijtkan. Daarnaast kan het regelmatig aanleggen van een ijspakking de zwelling en pijn verminderen. In deze eerste fase is rust heel belangrijk. Er mag alleen onbelast bewogen worden.
Een zwachtel kan soms ook verlichting geven. In deze eerste 48 uur beslist geen warmte of massage!

Na 48 uur moet de pijn wat geminderd zijn. Als u nog totaal geen steun op het been kunt hebben, niet op de tenen kan staan of de hak niet op de grond kan zetten kan een bezoekje aan de dokter zinvol zijn.

 

Het herstel

Enerzijds moet deze blessure rust hebben, anderzijds is het belangrijk dat het weefsel onder rek geneest. Door de scheur gaat het lichaam een genezingsproces inzetten. Op de plaats van de scheur komt littekenweefsel of bindweefsel. Als dit groeit zonder dat de spier gerekt wordt, staat het weefsel te strak gespannen en is de kans op een tweede keer dezelfde blessure erg groot. De spier heeft ongeveer 6-10 weken nodig om goed te herstellen. Tijdens deze periode kunnen sportspecifieke oefeningen worden opgebouwd, eventueel met behulp van fysiotherapie.

 

Wanneer weer sporten na zweepslag?

Doorgaans kan de sport weer opgepakt worden als de pijn tijdens belasting weg is, de spier voldoende kracht heeft om te leveren en als de spier niet meer verkort is.